Apabila Allah S.W.T. menegur
orang-orang yang beriman

38.
Wahai orang-orang yang beriman! Mengapa kamu, apabila dikatakan kepada kamu: "Pergilah beramai-ramai untuk berjuang di jalan Allah", kamu merasa keberatan (dan suka tinggal menikmati kesenangan) di tempat (masing-masing)? Adakah kamu lebih suka dengan kehidupan dunia daripada akhirat? (Kesukaan kamu itu salah) kerana kesenangan hidup di dunia ini hanya sedikit jua berbanding dengan (kesenangan hidup) di akhirat kelak.

39.
Jika kamu tidak pergi beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah - membela agamanya), Allah akan menyeksa kamu dengan azab seksa yang tidak terperi sakitnya dan ia akan menggantikan kamu dengan kaum yang lain, dan kamu tidak akan dapat mendatangkan bahaya sedikitpun kepadaNya. Dan (ingatlah) Allah Maha Kuasa atas tiap-tiap sesuatu.

40.
Kalau kamu tidak menolongnya (Nabi Muhammad) maka sesungguhnya Allah telahpun menolongnya, iaitu ketika kaum kafir (di Makkah) mengeluarkannya (dari negerinya Makkah) sedang ia salah seorang dari dua (sahabat) semasa mereka berlindung di dalam gua, ketika ia berkata kepada sahabatnya: "Janganlah Engkau berdukacita, sesungguhnya Allah bersama kita". maka Allah menurunkan ketenangan kepada (Nabi Muhammad) dan menguatkannya dengan bantuan tentera (malaikat) yang kamu tidak melihatnya. dan Allah menjadikan seruan (syirik) orang-orang kafir terkebawah (kalah dengan sehina-hinanya), dan kalimah Allah (Islam) ialah yang tertinggi (selama-lamanya), kerana Allah Maha Kuasa, lagi Maha Bijaksana.

41.
Pergilah kamu beramai-ramai (untuk berperang pada jalan Allah), sama ada dengan keadaan ringan (dan mudah bergerak) ataupun dengan keadaan berat (disebabkan berbagai-bagai tanggungjawab); dan berjihadlah dengan harta benda dan jiwa kamu pada jalan Allah (untuk membela Islam). Yang demikian amatlah baik bagi kamu, jika kamu mengetahui.

42.
Kalau apa yang Engkau serukan kepada mereka (Wahai Muhammad) sesuatu yang mudah yang sudah didapati, dan satu perjalanan yang sederhana (tidak begitu jauh), nescaya mereka (yang munafik itu) akan mengikutmu; tetapi tempat Yang hendak dituju itu jauh bagi mereka. Dan mereka akan bersumpah dengan nama Allah dengan berkata: "Kalau kami sanggup, tentulah kami akan pergi bersama kamu". (dengan sumpah dusta itu) mereka membinasakan diri mereka sendiri, sedang Allah mengetahui bahawa sesungguhnya mereka itu orang-orang yang berdusta (tentang tidak sanggupnya mengikutmu).
(Surah Al-Taubah: 38-42)


Ayat yang "direct to the point" boleh difahami tanpa tafsiran kitab-kitab yang hebat, Wallahua’lam.

petikan: wiraislam.blogspot

MESYUARAT AGUNG KBI KAWASAN NEGERI PERLIS
Antara sahabat-sahabat koperasi yang hadir
Kangar -5 April.

Mesyuarat Agung Kawasan telah selamat berlangsung. Majlis diadakan di Bilik Mesyuarat Jabatan Belia dan Sukan Negeri ; dirasmikan oleh Sdr. Nor Mokhles Sahid selaku Setiausaha KBI Pusat. Beliau dibantu wakil KBI Pusat, Sdr. Baharuddin membentangkan laporan dan prestasi KBI diperingkat negeri dan pusat. Perkembangan terbaru KBI mempromosikan produk Skim Pelaburan Emas yang semakin popular mutakhir ini dikalangan masyarakat Islam dan bukan Islam. Memandangkan ekonomi dunia sedang dilanda ketidaktentuan, KBI memfokuskan untuk lebih agresif mengajak ahli-ahli khususnya menyertai skim takaful dan pasaran emas yang kurang risiko ini. Walaupun begitu produk-produk turut tidak ketinggalan dipasarkan sekurang-kurangnya disedari oleh ahli.

Dalam masa terdekat juga KBI merancang untuk mewujudkan agen-agen takaful di setiap negeri yang akan dilaksanakan secara online tanpa memerlukan banyak kos operasi. Sdr. Najid Omar yang juga pengerusi KBI Negeri mengambil perhatian cadangan tersebut bagi membantu ABIM Negeri menjana kewangan. Sekretariat negeri boleh mengambil peranan tersebut di premis yang sedia ada. Semoga ianya dapat direalisasikan dengan kadar segera, Insya Allah.

- Terkini masyarakat Yahudi adalah yang teramai menyertai pasaran emas ini kerana menyedari ianya adalah produk kewangan yang paling stabil sejak zaman Rasulullah SAW lagi. Walaupun merekalah yang mencipta pelbagai isme-isme pemikiran baik politik dan ekonomi dunia, hakikatnya mereka mengakui kestabilan ekonomi Islam, hatta Al-Quran & Sunnah itu sendiri!